A Diákszempont Iskola blogja, avagy az e-napló

Szeretnélek egy kicsit körbevezetni a mi kis közösségünkben. Rengeteg dolgot tudnék mesélni, és meg is teszem majd, de csak szépen, sorjában.

Kezdjük az alapoktól, hiszen ez a legfontosabb, hogy egy gyermekekkel foglalkozó magánintézmény valóban egyedi, de komoly pedagógiai elveket eltántoríthatatlanul képviselve stabil lábakon álljon.

Hallottad már a történetet, hogyan is indult a Diákszempont Iskola 2016-ban? A gondolat már 2014 tavaszán kezdte kiforrni magát…

– Hogy hogyan is indult a suli? – kérdez vissza Panni kacagva. Egy pillanatra elkomolyodik, maga elé tekint, majd mosolyogva felnéz és mesélni kezd. – Egy tavaszi délután valamelyik gyerekemre vártam a suli melletti kedvenc kávézómban, és egy Vekerdy Tamással készített interjút olvastam. Aki olvasta már Vekerdy írásait, nagyjából ismeri a szemléletét a gyereknevelésről, tudja azt is, hogyan vélekedik a magyar iskolarendszerről. A cikkben tehát persze a rettenetes oktatási rendszerünket ostorozta, ahogy azt már tőle megszokhattuk. Mindez cseppet sem volt meglepő. A cikk vége felé a riporter feltette neki a kérdést: mit tehet az a szülő, aki elégedetlen az iskolával, ahová gyermeke jár? Vekerdy határozottan kijelentette: vagy vigye el egy másik iskolába, ha nem talál jobbat, vegye ki a gyereket, és válassza a magántanulói státuszt, ha ezt sem tudja megoldani, hát alapítson iskolát! Azért ezen jót derültem… De fogtam magam és megosztottam ezt a kis részletet, és egy rövidke posztban rákérdeztem: Na, ki alapít velem iskolát? Hát így indult a Diákszempont.

Jó látni Panni tekintetében az elhivatottságot és a szeretetet. Az alapítónak ez az egyik legfontosabb ismérve, hogy a szemében tisztán látod az őszinte hitet, a lelkesedést, hiszen egy vállalkozás – ami lehet akár egy iskola is – olyan, mint egy gyermek. Mindent megteszel azért, hogy sikeres legyen. Mára már sok mindenen vagyunk túl, és néha bizonytalan volt a mi kis álmunk jövője, de az idő igazolt minket. Talpon tudtunk maradni, és túléltük az első három évet, ami minden felmenő rendszerben alakuló alapíványi iskola legnagyobb megmérettetése is egyben. Ma már több mint 200 diák jár hozzánk, és így visszagondolva, csakis azt mondhatjuk, hogy megérte. Igen, megérte, mert látjuk a gyermekek mosolyát, halljuk önfeledt kacagásukat, támogatjuk és tereljük őket életük ezen a rögös életszakaszán. Hisszük, hogy minden valóban elhivatott pedagógus ezt tekinti munkája céljaként.

De nézzünk egy kis ízelítőt, hogy miről is lesz szó kis közösségünk blogjának hasábjain:

Szeretnénk bemutatni pedagógusaink sokszínűségét. Ők olyanok ám, mint a szuperhősök, mindegyiküknek van egy-két titkos képessége. Van, aki már felfedte előttetek. Ismerjük például Ricsi bácsi énektehetségét, vagy Péter bácsi virtuóz gitárjátékát, de higgyétek el, hogy meg fogtok még lepődni. Szóval meginterjúvoljuk a tanárainkat, hiszen velük élmény a tanulás.

Bemutatunk életképeket, projekteket és eseményeket, amelyek közösségünk mindennapjainak boldog, vagy éppen mókás pillanatait idézi fel.

Lesznek esettanulmányok is. Olyan mindennapi történeteket mesélünk el, amelyek rávilágítanak az iskolaváltás előnyeire. A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve.

Alapítónk és iskolaigazgatónk, Panni néni gondolatai és elmélkedései többször helyet kapnak majd a blogunk hasábjain. Biztos rengeteg érdekes cikkel járul hozzá a bloghoz, hiszen róla köztudott, hogy őszintén elmondja a gondolatait. Azt ígérte, írásaiban kifejti majd, hogy mi hiányzik a mai oktatásból, hogy lehetne jobb a gyerekek oktatása Magyarországon.

Lesznek még különlegesebb témájú szövegek is, amelyek a jövő iskolájáról szólnak, valamint arról, hogy miért is olyan előremutató a képzés az iskolánkban. Reméljük, néhány cikk erejéig még Bori nénit és Miss Rékát is rá tudjuk venni posztok írásra.

Az alsós gyerekek szemszögéből Ricsi bácsi gyerekszeretete és Gyuri bácsi etikai nevelési tanácsai (támogatás, befogadás, elfogadás) kerülnek az előtérbe. Szeretnénk, hogy mindenki megismerje, szerintünk mi teheti a kisdiákok életét boldogabbá, és hogyan válhat az iskola a kisgyerekek számára egy kedves hellyé.
A szakmaiságot garantáljuk, és őszintén bízunk benne, hogy sok érdekességet találtok majd a soraink között. Kövessetek minket itt is.

Év közben váltanál? Jelentkezz próbahétre

Amennyiben nem első, vagy kilencedik osztályba jönnél, és van az adott osztályban szabad helyünk mindenképpen egy próbahét során ismerjük meg egymást. Itt kölcsönösen meggyőződhetünk róla, hogy valóban megfelelő-e nektek a diákszempont szemlélete. A próbahétnek költség és kötelezettség mentes.

Kérdéseid lennének?

Tedd fel nekünk kérdéseidet, örömmel válaszolunk.

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ideiglenes felvételi rangsor 2021/2022

Kedves Diákok és Szülők!A szóbeli meghallgatások befejeződtek. Tanulmányi területenként elkészültek az ideiglenesfelvételi rangsorok az általános iskolai eredmények, a központi

A gyermekek önállóságát és látásmódját fejlesztjük

Nálunk minden gyerek aranyos, fontos és ügyes, függetlenül attól, hogy egy adott tantárgyból éppen milyen teljesítményt nyújt.